Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securităţii, a decis definitiv, miercuri, instanţa supremă, care a admis recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) faţă de hotărârea Curţii de Apel Bucureşti din sep
„Admite recursul declarat de CNSAS, modifică sentinţa atacată în sensul că admite actiunea reclamantului CNSAS, constată calitatea de colaborator al securităţii în privinţa pârâtului Columbeanu Adrian Irinel. Definitivă”, se aratră în decizia instanţei supreme. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 9 septembrie, că Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al Securităţii şi a respins ca neîntemeiată acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
În motivarea deciziei de atunci, Curtea de Apel Bucureşti a arătat că notele informative predate de el „nu denunţă activităţile şi atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist cu consecinţa îngrădirii drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. CNSAS a cerut, în 26 aprilie, Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu. Direcţia de specialitate a CNSAS a constatat că Irinel Columbeanu a fost colaborator al fostei Securităţi. Nota de constatare a fost înaintată Colegiului CNSAS, însoţită de întreaga documentaţie care a stat la baza întocmirii ei.
Citeste si
Ar fi avut numele conspirativ „Ivanescu”.
Colegiul CNSAS a aprobat nota, dispunând introducerea unei acţiuni în constatare a calităţii de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în 26 aprilie. Potrivit unor surse judiciare, Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012. Acesta ar fi fost recrutat de fosta Securitate în 1980 şi ar fi avut numele conspirativ „Ivănescu”.
L.L